A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

Наприкінці зими вдарили морози

Дата: 25.02.2018 07:03
Кількість переглядів: 552

Державна служба України з надзвичайних ситуацій, Український гідрометеорологічний центр попереджає про сильне похолодання, внаслідок вторгнення арктичноо повітря з півночі Європи.

Окрім того, нагадуємо жителям громади, що низька температура може негативно вплинути на людей з хронічними хворобами. Тому, людям з захворюванням серцево-судинної, бронхолегеневої системи треба додатково проконсультуватися зі своїм лікарем і постійно мати при собі свою «швидку допомогу» – призначені ліки. А взагалі, по можливості, поберегти себе і зайвий раз не виходити на вулицю.

Якщо ви все ж вирішили вийти з дому, то кардіологи радять уникати різкого виходу на мороз, щоб попередити напад стенокардії, бронхіальної астми. При сильних морозах може виникнути гіпотермія – виражене зниження внутрішньої температури тіла.

Тож у морозні дні малюкам, дідусям з бабусями, людям, що приймають антидепресанти, таблетки від «тиску», а також рибалкам і мисливцям все ж таки залишатися вдома.

А тим, хто все-таки змушений працювати, треба запам’ятати основні правила поведінки в сильний мороз.

Пити теплий чай, їсти достатньо, бажано теплої їжі. Під час похолодання організм буде віддавати всі сили на утеплення. 

Уникайте алкоголю! Чарка спиртного створює ілюзію зігрівання. Алкоголь дійсно розширює кровоносні судини і підсилює приплив крові до шкіри. Але при цьому кров відходить від інших життєво важливих органів. У результаті чого, температура тіла швидко падає. 

Не паліть на сильному морозі! Сигарети викликають легкий спазм капілярів. У відносно теплу погоду це зазвичай проходить непоміченим, а при сильному морозі може виявитися саме тією останньою краплею, після якої застуда (і навіть – обмороження) стане неминучим.

Не кутайтесь, щоб не спітніти. Одяг повинен бути легким, багатошаровим і обов’язково з натуральних тканин. Перед виходом на вулицю надягніть не супертеплий светр на голе тіло, а бавовняну майку чи футболку, сорочку, светр, легку непромокальну куртку і потім вже зимовий одяг.

Таким чином виникнуть повітряні прошарки, які дозволять надовго зберегти тепло. Рукавиці або рукавички повинні бути з водонепроникної тканини, щоб створювався ефект “конвертів” для збереження теплого повітря. На ноги – вільні чоботи та вовняні шкарпетки.

А ще пам’ятайте: перші ознаки переохолодження – озноб, часте сечовипускання. У таких випадках треба терміново повернутися в тепле приміщення. Помірна гіпотермія характеризується нездатністю зосередитися, незграбністю рухів, негативним ставлення до оточуючих. У цьому випадку врятуватися можна гарячим чаєм та їжею. При глибокій гіпотермії людина втрачає свідомість, в такому випадку терміново викликайте «швидку», самим тут не впоратися.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь