A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

У засніжену Україну повернулись лелеки

Дата: 20.03.2018 08:28
Кількість переглядів: 499

Встеленим снігом Полісся зустріло цьогоріч перелітних птахів. Дикі гуси, качки, сірі чаплі, ряд дрібніших птахів, мешканців болотяних місцин, уже повернулися додому. Білі лелеки – теж не виняток.  Мінприроди України звертається до кожного, хто зустріне перелітних птахів, з проханням менше їх турбувати, аби кожна пташина зберегла сили і витримала кліматичні екзамени природи.

Фото без опису

Лелеки подолали довгий міграційний шлях. Так, вони втомлені, але їхніх енергетичних запасів зазвичай вистачає, щоб перечекати негоду. Стоячи нерухомо, вони зберігають енергію і мають значно більше шансів дожити до потепління.

Якщо ви все ж таки вважаєте, що птахам потрібна ваша допомога, можна облаштувати для них годівницю. "Годівницю" облаштувати можна не ближче ніж  10-15 м до місця розташування птахів: очистіть невелику ділянку від снігу, викладіть на підготовлені місця сіно, солому, сухі багаторічні трави, хмиз, дрібні гілки, кукурудзянку тощо. Саме на це місце можна буде носити птахам їсти.

Попри те, що зерно, хліб, варену картоплю птахи їсти будуть, користі їм  з того буде не багато. Ідеальна їжа для лелек – жива прісноводна риба, або відігріта морожена риба, миші, жаби, або інше м’ясо чи яйця. 

Залишаючи їжу варто  пам’ятати, що вона може привабити і хижаків, які можуть бути небезпечними для птахів. 

Не лякайте птахів, не підходьте до них занадто близько. Кожен наступний їх політ, здіймання в небо, це витрата енергії, що дуже небезпечно для їх життя саме зараз.

Якщо птахи зовсім ослаблені (тобто не реагують на рухи людей), то їх потрібно забрати, відігріти і тимчасово розмістити в хлівах або інших господарських будівлях разом із домашніми тваринами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь