A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

Національний банк України презентував нові обігові монети

Дата: 18.05.2018 17:25
Кількість переглядів: 628

Нові монети номіналом 1 та 2 гривні вже з'явилися в обігу з 27 квітня 2018 року. А 5 та 10 гривень буде введено на протязі 2019-го та 2020-го років. Вони поступово замінять паперові банкноти відповідного номіналу. Окремо зазначено, що спеціально вилучати паперові банкноти не будуть. Просто припинять їхній друк, а також не будуть поповнювати ними грошовий обіг. Нові монети діятимуть паралельно з паперовими гривнями старого зразка.

Фото без опису

«Незабаром Україна отримає нові монети, сьогодні ми презентуємо нові обігові монети номінальною вартістю 1, 2, 5 та 10 гривень. Вводити ці монети в обіг ми будемо поетапно. Перший етап - 27 квітня 2018 року, ми введемо в обіг монети номіналом 1, 2 гривні. Другий етап відбудеться пізніше, і монети номіналом 5 та 10 гривень будуть вводитись в обіг протягом 2019 та 2020 років. Точну дату Національний банк повідомить пізніше», - сказав виконувач обов'язків голови НБУ Яків Смолій.

Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису

 

Він зазначив, що ці монети з часом замінять банкноти відповідних номіналів, що зараз перебувають в обігу. Українці зможуть розраховуватись одночасно і новими монетами, і банкнотами відповідних номіналів у необмежений період часу, доки монети природно і поступово не замінять банкноти в обігу. Тобто паперові гроші номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень будуть в обігу паралельно з монетами до останньої паперової гривні. Вилучати з обігу банкноти номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень НБУ не буде, але припинить друкувати ці банкноти. Заміна банкнот низьких номіналів на монети наблизить Україну до Європейського Союзу, де існують монети номіналом 1 та 2 євро. 

«Близько одного мільярда гривень дасть можливість заощадити державі на такій заміні завдяки строку служби монет», - сказав Смолій.

У зв'язку з вищесказаним, вже з 1 липня 2018 року в Україні застосовуватиметься правило заокруглення загальних сум готівкових розрахунків, тобто Нацбанк України припиняє карбувати монети номіналом 1,2, 5 та 25 копійок. Це означає, що Національний банк України припиняє карбувати монети номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок. Водночас всі ці номінали розмінних монет і надалі будуть залишатись в обігу, проте в подальшому готівковий обіг не буде поповнюватись новими монетами зазначених номіналів», - сказав Смолій.

Він зазначив, що монети номіналом 1,2, 5 та 25 копійок будуть продовжувати виконувати функцію засобу платежу і одна грошова одиниця України гривня й надалі дорівнюватиме 100 копійкам.

«Для спрощення розрахунків будуть встановлюватись правила заокруглення загальної суми покупки. Під час безготівкових розрахунків заокруглення не буде здійснюватись. Українці й надалі зможуть використовувати розмінні монети дрібних номіналів, а торговельна мережа встановлювати маркетингові ціни, які закінчуються на 99 копійок. Застосування правил заокруглення Національним банком погоджено з усіма державними органами», - наголосив Смолій.

Фото без опису

Використано матеріали з сайту УкрІнфо


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь