A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

Україна переходить на цифрове телебачення

Дата: 07.09.2018 08:09
Кількість переглядів: 546

3 червня Кабінет міністрів ухвалив остаточні терміни, коли в Україні буде  відключено аналогове мовлення. Перший етап розпочнеться вже в серпні цього року, а до травня 2019 року ця технологія залишиться у минулому.

В Україні розпочався перехід на цифрове телебачення

Україна почала переходити на цифрове телебачення з початку серпня, коли у Києві та Кропивницькому відключили аналогове телебачення. Перші дві області стали тестовими майданчиками нової технології, а вже з 1 вересня поетапно її почали впроваджувати в інших областях України. Завершити перехід на цифровий стандарт мовлення планують до травня наступного року.

Ще у грудні 2006 року Україна підписала меморандум Женева 2006, в якому взяла на себе зобов'язання повністю перейти на цифрове мовлення.

Цифрове телебачення – це більш сучасна технологія мовлення, яка має такі переваги, як висока якість звуку, стабільний сигнал, можливість приймати більшість каналів. Також застарілий аналоговий сигнал через займання радіочастот заважає повноцінному запуску швидкісного 4G-інтернету в Україні.

Для того, щоб приймати цифровий сигнал, користувачам знадобиться спеціальний TV-тюнер T2, який підключається до телевізора. Його вартість стартує від 320 грн. У сучасних телевізорах вже може бути вбудований TV-тюнер.

Як розповів член Нацради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський, в аналоговому варіанті залишаться ті регіональні канали, які не зможуть дозволити собі мовлення у цифровому форматі. За його словами, таких мовників більше 100 по всій країні. Також в аналоговій якості на постійній основі залишиться суспільний мовник – канал UA:Перший, додав Костинський.

"Суспільне мовлення на кімнатну антену можна буде приймати. Дуже важливе завдання - це місцева влада. Уряд має виділити гроші на закупівлю сет-топ-боксів, які будуть розповсюджуватися серед родин, які не можуть дозволити собі такі тюнери. Я вірю, що згодом там буде 32 аналогових канали", – сказав Костинський.

Перехід на цифрове мовлення не створить обмеження для пересічних громадян, заявила виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина Мяснікова. В аналоговому форматі залишаться близько 100 каналів. Також, вона наголосила, що у таких змінах немає політичного контексту чи обмеження свободи слова. Це просто перехід від застарілої технології до нової.

"На відміну від аналогового сигналу, цифровий сигнал кодований. І щоб телевізор міг щось показати, йому треба його розкодувати. Цей прилад називається перетворювач сет-топ-бокс. Ті люди, які раніше могли приймати 3-4 канали, зараз зможуть приймати більше каналів. Але зараз це залежить від території, де люди живуть, тому що покриття нерівномірне", – зазначила Мясникова.

Раніше передбачалось, що припинення використання частот під аналоговий ефір відбудеться до 1 липня, але Кабмін переніс цю ініціативу на два місяці.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь