Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

Страви на Святий Вечір

Дата: 05.01.2019 14:08
Кількість переглядів: 650

Святвечір традиційно асоціюється з нарядженою ялинкою, подарунками, накритим столом і ароматами смачних страв. У цей вечір на святковому столі повинні обов’язково стояти 12 пісних страв.

Фото без опису

Святвечір — це день надзвичайно важливий. Здавна українці вірили, що всі дні наступного року будуть такими ж, як святвечір. А тому всі справи слід робити ґрунтовно, з ретельністю і посмішкою на обличчі. Звертали увагу і на гостя, який першим переступав поріг будинку — вважалося, що краще, якщо це буде чоловік.

Раніше вважалося, що деякі традиційні страви є свого роду зв’язком між нашим світом і потойбічним. Частково це пов’язано з переконанням, що в святвечір людей відвідують духи предків. До цих пір зустрічається традиція залишати за столом одне місце для мандрівника, що раптово зайшов — це йде зі слов’янських вірувань. У тарілку, поставлену біля незайнятого місця, клали по шматочку кожного блюда. Робилося це і для того, щоб пом’янути покійних.

Отже, що ж готують на Святвечір?

Страв має бути  12 — за однією версією, цифра ця пов’язана з 12 апостолами, за іншою — з кількістю місяців у році. Однак було так не завжди. На селянських столах раніше ставилося п’ять чи сім страв, в дворянських будинках — дев’ять. У аристократів страв готувалося 11. Всі ці числа також були символічні: пов’язані вони були, наприклад, з сімома днями в тижні або дев’ятьма ангельськими чинами.

Сучасна кількість — 12 — стала зустрічатися спочатку на столах найбагатших людей. Причому частувань було часом настільки багато, що, наприклад, всі рибні страви вважалися як одна.

Кожен продукт, який можна побачити на столі у Святвечір, має своє значення:

  • Хліб — символ благополуччя
  • Пшениця — символ цілющої сили
  • Риба — символ християнства
  • Капуста — означала силу, яка охороняла від хвороб
  • Гриби — ще з язичницьких часів зв’язувалися з встановленням контакту з душами померлих предків ????
  • Мак — символ родючості і багатства
  • Мед — його присутність на столі у Святвечір гарантувало користь від сил природи
  • Яблука і горіхи — охороняли членів сім’ї від хвороб горла і зубів

Тепер докладніше про страви. Починалася вечеря з куті Потім переходили до традиційного червоного борщу.Деякі господині подавали його з грибними вушками, але частіше з пампушками й часником.  Обов'язково подавали картоблю з грибами. Потім переходили до рибних страв.  Способи приготування залежали від вправності господині та смаків домочадців.

Готували горох або квасолю з капустою. Блюдо це вважається сьогодні надзвичайно корисним — адже квашена капуста є прекрасним джерелом вітамінів і мінералів.

Не обходиться святковий стіл і без випічки. Це пироги з капустою і грибами, галушки з маком.

Узвар також дуже символічний: вважається, що груші приносять довголіття, яблука — любов і здоров’я, а сливи відганяють злі сили.

Безумовно, не можна було забувати про хліб. Він був символом нового життя і благополуччя. Його присутність на столі означало процвітання в наступаючому році.

Святвечір як раніше, так і зараз, в основному зустрічали в колі сім’ї, а також, що при всьому різноманітті частувань не слід забувати, що спробувати треба абсолютно все — щоб наступного року у вас були благополуччя, достаток і здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь