A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

На Житомирщині стартувала нова інформаційна кампанія «Я маю право бути присяжним»

Дата: 15.07.2019 22:20
Кількість переглядів: 1580

  Фото без опису       Міністерство юстиції України спільно з Державною судовою адміністрацією України за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID Ukraine – USAID Україна) в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» розпочало правопросвітницьку кампанію «Я маю право бути присяжним».

         Мета кампанії – інформування громадян України щодо  можливості здійснювати правосуддя через присяжних.

           Конституцією України передбачено, що народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через присяжних. Але не всі знають, як це працює в реальності.

            Отже, хто такі присяжні? Це особи, які за їх згодою залучаються до вирішення певної категорії цивільних та кримінальних справ разом із суддею в суді першої інстанції. 
         Присяжні мають статус судді, на них поширюються гарантії незалежності і недоторканності суддів на час виконання ними обов’язків у суді.

           Хто може стати присяжним? Присяжним може бути громадянин України віком від 30 до 65 років, який володіє державною мовою і постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного окружного суду.

         Присяжними не можуть бути:

- особи, визнані судом обмежено дієздатними чи недієздатними, або які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного;
- особи, які мають незняту чи непогашену судимість;

- особи, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;

- народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, військовослужбовці, працівники правоохоронних органів, апаратів судів, державні службовці, адвокати, нотаріуси, посадові особи органів місцевого самоврядування, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Вищої ради правосуддя.

           Якщо хтось виявить бажання стати присяжним, необхідно звернутися до місцевої ради із заявою про включення до списку присяжних. Саме органи місцевого самоврядування формують і затверджують список громадян, які постійно проживають на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду, відповідають вимогам до присяжних та дали згоду бути присяжними.

         Коли всі вимоги закону дотримано, місцева рада своїм рішенням включає таку особу до списку присяжних, який, у свою чергу, направляється до відповідного суду.

         А далі автоматизована система документообігу суду відбирає присяжних для участі у конкретній справі. Присяжний зобов'язаний вчасно з'явитися на запрошення суду для участі в судовому засіданні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь