A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

5 речей, які можуть зашкодити здоров’ю дитини

Дата: 22.03.2021 20:11
Кількість переглядів: 1070

     Дитинство — чудова пора, і батьки готові піти на все заради сміху і посмішки дитини. Однак у цій справі дуже легко перестаратися і нашкодити.

   Ми зібрали 5 речей, які приносять більше шкоди, ніж користі, і можуть призвести до непоправних наслідків.

Ходунки та стрибунки

    Доведено, що шкода від них переважує очікуваний позитивний ефект і вже призвела до їх заборони в Канаді:

-дитячий травматизм (понад 8 000 випадків на рік тільки в США);

-нерівномірне зміцнення м’язів, деформація стоп і ніг;

-викривлення хребта з-за великого навантаження (хребет у дітей до року ще не повністю сформований і не має потрібних вигинів);

-відстрочені самостійні рухові навички — немає стимулу до самостійного ходіння, не розвиваються почуття рівноваги та інстинкт самозбереження.

   Щоб мінімізувати шкоду, використовуйте ці пристосування під наглядом дорослих не більше 2 разів на день по 15 хвилин і тільки після того, як дитина навчилася вставати на ноги. Також не зайвою буде консультація ортопеда на виявлення протипоказань.

Фруктові соки та молоко

     Фруктові пастеризовані соки містять в собі мало вітамінів і велику кількість цукру, що призводить до проблем із зубами та ожиріння.

   Педіатри рекомендують свіжовичавлені соки дітям старше одного року і в обмеженій кількості. Пастеризовані соки краще замінити на свіжі фрукти.
   Незбиране коров’яче молоко містить мало заліза і набагато більшу кількість поживних речовин, ніж потрібно дитині. Все це призводить до навантаження на нирки, може провокувати розвиток анемії, алергії й дисбактеріоз.

  Коров’яче молоко можна давати дітям старше одного року та не більше 500 мл у день. Замініть молоко на продукти з високим вмістом кальцію (кисломолочні продукти, зелені овочі та фрукти) і вітаміну D (яйця, яловича печінка).

Яскраві іграшки

У дошкільному віці через іграшки діти пізнають світ і отримують соціальні установки. Іграшки з незвичайними квітами, електронними звуками та детальним проробленням деталей гальмують в дітей розвиток творчого мислення та негативно впливають на формування особистості: можливі появи спалахів агресії й безпричинних страхів, депресії в підлітковому віці.

Вибирайте іграшки спокійних кольорів і бажано з натуральних матеріалів — дерева і тканини. Пам’ятайте, що гра — це в першу чергу навчання, а не розвага, тому іграшки повинні бути наближені до реального життя.

Теплий одяг

Чим менша дитина, тим гірше у неї розвинена терморегуляція, тому вона швидше охолоджується і перегрівається. Перегрівання призводить до неврозів і небезпечне тепловим ударом.

    Занадто теплий одяг не дає організму виробити правильні захисні реакції на зміну погоди, що призводить до простудних захворювань та слабкого імунітету.

   Одяг має бути з натуральних, дихаючих тканин, і його має бути на один шар більше, ніж у дорослих. Дитині комфортно, якщо у неї теплі й сухі груди та живіт, рожеві й теплі ручки та ніжки.

Електронні гаджети


Синє світло, що дають сучасні LED-екрани, впливає на сітківку, що може призвести до дегенерації жовтої плями. З часом це загрожує сліпотою і катарактою.
При захопленні планшетами та смартфонами дитина не отримує достатньо стимулів від реального світу, немає розвитку сенсорики і дрібної моторики, відсутнє живе спілкування. Все це призводить до недостатнього розвитку лобової частки мозку, яка в тому числі відповідає за мову, індивідуальність, спілкування, прийняття рішень.
Обмежте використання пристроїв 1 годиною на день в денний час. Використовуйте планшети та смартфона тільки для розвивальних програм для дітей старше 2 років. Під час роботи з гаджетами дитина повинен спілкуватися з однолітками чи дорослими.

 

Моя дитина

За матеріалами: https://dytyna.blog/5-rechej-yaki-mozhut-zashkodyty-zdorovyu-dytyny/?fbclid=IwAR1Qp7DunqVXbzA5FU-7o_C9qav5HGTFc5uLD33dQ7NAtz3vhXCHSO3xKQg


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь