A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

Підсумки круглого столу в рамках другого етапу онлайн-конференції Програми підтримки реформи Держгеокадастру сільськими громадами

Дата: 24.06.2021 14:12
Кількість переглядів: 360

23 червня 2021року Всеукраїнська асоціація громад (ВАГ) за підтримки Програми USAID АГРО провела другу онлайн-конференцію у форматі круглого столу в рамках реалізації програми підтримки реформи Держгеокадастру сільськими громадами.

Круглий стіл відбувся для учасників із Житомирської області. Серед ключових питань, що піднімалися учасниками:

  • Чи можна отримати земельну ділянку без аукціону для фермерів?
  • Акти постійного користування земельними ділянками.
  • Надання земельних ділянок під водоймами.
  • Як буде здійснюватися Держгеокадастром контроль за дотриманням земельного законодавства та на що звернути увагу органам місцевого самоврядування?
  • Право розпорядження органами місцевого самоврядування землями водного фонду.
  • Земельні інспектори в органах місцевого самоврядування, їх обов’язки, щоденна робота, повноваження. Відділ містобудування, їх функції, повноваження у прийнятті рішення.
  • Розпорядження лісосмугами та їх належність. Оформлення ставків за межами населених пунктів.
  • Яке рішення приймається органами місцевого самоврядування відповідно до ст. 159 Земельного кодексу України за результатами розгляду земельних спорів? На практиці рекомендації щодо вирішення спору подаються лише в акті або відповідно до розгляду звернення листом?
  • Чи може бути надана земельна ділянка для ведення фермерського господарства громадянину, який бажає зареєструвати фермерське господарство в розмірі середньої земельної частки (паю) без аукціону?
  • Чи передається гідротехнічна споруда в оренду одночасно із земельною ділянкою за результатами продажу права оренди на аукціоні. І чи включається гідротехнічна споруда до одного лота із земельною ділянкою водного фонду?
  • Чи можна розпаювати землі фермерського господарства, створеного на земельній ділянці, що належить засновнику/голові даного господарства на праві постійного користування, відповідно до державного акту на право постійного користування землею для ведення фермерського господарства?
  • Чи необхідно при зміні цільового призначення земельної ділянки із особистого селянського господарства для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, розроблену до 01.06.2021, додавати до документації із землеустрою витяг із містобудівної документації?

У заході наживо взяли участь 54 представники об’єднаних територіальних громад Житомирської області.

На питання учасників відповідали:

Володимир Руднік, начальник відділу розпорядження землями с/г призначення ГУ Держгеокадастру в Житомирській області, Сергій Завадський, в. о. Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, Сергій Кубах – керівник напряму земельної реформи Програми USAID АГРО, Іван Фурсенко, Перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації громад, Резникова Катерина, експерт Всеукраїнської асоціації громад, Андрій Мартин, старший проєктний менеджер Офісу реформ КМУ (Кабінету Міністрів України), Ксенія Бережна, головний спеціаліст Департаменту контролю за використанням та охороною земель Держгеокадастру, Данило Кінь, представник Науково-дослідного інституту геодезії і картографії.

Роман Лещенко зокрема зазначив: «Для швидкої адаптації громад до нових реалій ми пропонуємо 7 простих кроків для того, щоб громади були максимально прозорими і ефективно використовували потенціали, які є у прийнятих законах. Ми радимо громадам провести інвентаризацію земель, зробити комплексний план просторового розвитку територій, зустрітись із потенційними інвесторами, регулярно проводити нормативно-грошову оцінку земель, оприлюднити всю землевпорядну та містобудівну документацію на публічних ресурсах місцевих громад, виставити земельні ділянки на аукціони, знайти справжніх фахових землевпорядників та сформувати відповідні департаменти».

«Закон України 1423 – це еволюція в земельних відносинах. Дійсно цей закон надає суттєві повноваження органам місцевого самоврядування в їхній діяльності в сфері земельних відносин. Нещодавно був присутній на круглому столі, в якому взяли участь старости та представники фермерських господарств. Впродовж обговорення виникли два актуальні питання щодо землевпорядкування. Перше стосувалосянадання фінансової допомоги фермерським господарствам. А саме: «Чи можуть розраховувати фермери на фінансову допомогу з боку держави для купівлі земельних ділянок?». А друге запитання виникло в полі теми земельних ділянок, які межують з Республікою Білорусь:«Чи буде змога продажу земельних ділянок у прикордонних смугах?». Саме ці запитання були найбільш актуальними під час круглого столу Житомирської ОДА»,– повідомив Володимир Руднік.

 Іван Фурсенко, перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації громад, підсумував: «Органи місцевого самоврядування отримали безпрецедентні можливості у розпорядженні та управлінні своїми ресурсами, що дає змогу наповнення місцевих бюджетів та економічного розвитку території, покращення якості життя сільського аграрного виробника та всіх мешканців громад. Але нові повноваження несуть за собою велику відповідальність, тому важливо виважено ставитись до прийняття рішень щодо розпорядження земельними ресурсами, компетентності та професійних навичок співробітників виконавчих органів місцевих рад, виключати можливість корупційних складових».

 Програма USAID АГРО підготувала оновлений Практичний Інструментарій із управління земельними ресурсами. Він допоможе органам місцевого самоврядування ефективно організувати свою роботу в галузі управління земельними ресурсами.

Завантажити Інструментарій можна за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1C0m9EGff-rqwFiXBCd6n4WKu4P0IxDDn/view

 Запис круглого столу в Житомирській області можна переглянути за посиланням.

Джерело: https://oda.zht.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь