A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

Новий етап втілення норм мовного закону починається 16 липня і стосується концертів, фільмів, виставок та музеїв

Дата: 01.07.2021 18:22
Кількість переглядів: 428

16 липня 2021 року починається новий етап втілення норм Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який забезпечить збільшення присутності державної мови в публічному просторі та зміцнить її статус як державної.

Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь – інформує 30 червня Урядовий портал.

«16 липня 2021 року набувають чинності не лише норми Закону, які впроваджують обов'язковий іспит на рівень володіння державною мовою для майбутніх держслужбовців та претендентів на отримання українського громадянства, а й інші статті, які є не менш важливими для переважної більшості людей. Вони стосуються сфери культури і розваг, туристичної сфери, книговидавництва та роботи книгарень, кіновиробництва, демонстрування фільмів в кінотеатрах і на телебаченні тощо», - сказав Тарас Кремінь.

Так, відповідно до статті 23 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», з 16 липня всі концерти, шоу-програми, культурно-мистецькі, розважальні, видовищні заходи мають проводитися державною мовою. Винятки передбачені лише для пісень і фонограм, а також у разі якщо застосування недержавної мови вимагає творчий задум організатора. Супровід (конферанс) усіх концертів, шоу, перфомансів, розважальних і видовищних заходів має відбуватися виключно українською мовою. Виступи осіб, які не володіють державною мовою, повинні супроводжуватися синхронним або послідовним перекладом.

«Це є однією із важливих новацій закону про державну мову. Адже сьогодні деякі популярні концерти, гумористичні та розважальні шоу, відеоверсії яких демонструються в ефірах провідних телеканалів, на жаль, майже повністю проводяться російською мовою», - зазначив Уповноважений.

Як розповів Тарас Кремінь, державною мовою повинні виготовлятися оголошення, афіші, постери, вхідні квитки, буклети та інші інформаційні матеріали про культурно-мистецькі та видовищні заходи, у тому числі аудіовізуальна в музеях, галереях, на виставках, має подаватися українською мовою. Іншомовні вистави в державних та комунальних театрах мають супроводжуватися перекладом державною мовою за допомогою субтитрів, звукового перекладу чи в інший спосіб.

Ще низка важливих норм стосується мови поширення та демонстрування фільмів, а також сфери книговидання та книгорозповсюдження: відповідно до статті 23 мовного закону, із 16 липня усі фільми, створенііноземною мовою, повинні розповсюджуватися та демонструватися, державною мовою, а стаття 26 зобов’язує українських видавців видавати державною мовою не менше 50% назв книжкових видань. Частка книжок державною мовою, наявних у продажу в кожній книгарні або іншому закладі, що здійснює книгорозповсюдження, має становити не менше 50%.

«Останнім часом ми бачимо, що українською мовою все більше послуговуються у сфері обслуговування, у державному та приватному секторі. А з 16 липня української стане більше і в інформаційному просторі, у сфері культури та на телебаченні – в усіх сферах суспільного життя», - підкреслив Тарас Кремінь.

Уповноваженим із захисту державної мови спільно з громадськістю підготовлено аудіо- та відеоролики, макети візуальних матеріалів для вільного поширення, ознайомитися детальніше та завантажити матеріали для поширення можна тут

Нагадаємо, 16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» відбудеться остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову: всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою. 14 квітня Уряд ухвалив постанову «Про затвердження Порядку проведення іспитів на рівень володіння державною мовою».

Як повідомляв Житомир.info, Верховна Рада 25 квітня 2019 року 278 голосами ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який народні депутати розглядали у другому читанні майже два місяці.

Теги: державна мова концерт музей українська мова Кремінь 

Житомир.info


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь