A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України засідала в обласній раді

Дата: 08.07.2021 20:46
Кількість переглядів: 364

Фото без опису

На Житомирщині відбулось виїзне засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг.

Участь у засіданні взяли заступник голови обласної ради Володимир Ширма, голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко, його заступники Наталія Остапченко, Віктор Градівський та Юрій Оханський, представники Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства освіти та науки України, Національної соціальної сервісної служби України, силових структур всеукраїнського та обласного рівня, депутати обласної ради,  представники структурних підрозділів облдержадміністрації та регіональні представники міжнародного фонду Lumos.

Учасники засідання розглянули ряд важливих питань, зокрема дотримання прав дітей при  реалізації в Житомирській області реформи деінституціалізації, стан реформування будинків дитини та створення альтернативних форм догляду за дітьми раннього віку (до 4 років) та вивчення успішності адаптації та забезпечення необхідними послугами дітей в тих громадах, до яких вони повернуті.

Реформування системи інституційного догляду і виховання дітей в Житомирській області здійснюється відповідно до Регіонального плану. Цей документ був розроблений у 2018 році на виконання розпоряджень Кабінету Міністрів України та відповідає Національній стратегії догляду та виховання дітей та Конвенції ООН про права дитини та про права осіб з інвалідністю

Це перспективний план регіону по створенню до 2026 року в громадах комплексу освітніх, медичних, соціальних та реабілітаційних послуг, які дозволяють упередити вихід дитини з сім’ї, забезпечити її право на сімейне виховання.

Заходи плану направлені на забезпечення та моніторинг захисту прав дітей області.

В 2019-2020 роках у 7 закладах проведено моніторинг дотримання прав та інтересів дітей – їх вихованців: 1 спеціальна школа-інтернат (Добвиська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат), 3 загальноосвітні школи-інтернати (Ушомирська загальноосвітня школа-інтернат I-II ступенів, Новоград-Волинська загальноосвітня школа-інтернат I-II ступенів, Бердичівська загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів), 1 дитячий будинок-інтернат (Романівський дитячий будинок-інтернат), 2 будинки дитини (Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків, Обласний спеціалізований будинок дитини).

Моніторинговою групою, утвореною спільним розпорядженням Житомирської облдержадміністрації та Житомирської обласної ради від 14.03.2019 №90/25, проведено обстеження кожної дитини Ушомирської загальноосвітньої школи-інтернату I-II ступенів. На момент роботи моніторингової групи у закладі навчалися 68 дітей.

Під час моніторингу встановлено:

  • діти, які отримують освітні послуги у закладі освіти мали біологічні родини;
  • якість догляду та якість надання наявних освітніх послуг знаходилася на низькому рівні;
  • фокус діяльності інтернату націлений на утримання їх у закладі.

Результатом роботи групи стали індивідуальні рекомендації щодо реінтеграції дітей у біологічні родини або, якщо це не можливо, перехід у інші форми сімейного виховання.

У 2020 році трансформовано 3 інтернатні заклади: Новоград-Волинська загальноосвітня школа-інтернат I-II ступенів та Бердичівська загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів відповідно трансформовано у спеціалізовані освітні заклади: Новоград-Волинський ліцей з посиленою війському-фізичною підготовкою, у якому навчається 104 ліцеїсти та Бердичівський ліцей-інтернат спортивного профілю, у якому навчається 130 ліцеїстів за 5 видами спорту (футбол, художня гімнастика, волейбол, хокей на траві, легка атлетика); Романівський дитячий будинок-інтернат трансформовано у заклад для перебування осіб з інтелектуальними та психоневрологічними вадами – Романівський психоневрологічний інтернат.

Впродовж 2020 року створено 16 дитячих будинків сімейного типу, а також 18 прийомних сімей. В сім’ї опікунів, піклувальників влаштовано 384 дитини.

З початку 2021 року в області створено 4 дитячих будинки сімейного типу, а також 3 прийомні сім’ї. В зазначені форми влаштовано 48 дітей.

38 дітей протягом минулого року було усиновлено, в той час коли тільки за I півріччя 2021 року вже усиновлено 26 дітей.

Джерело: https://zt.gov.ua/index.php/news/17432


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь