Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

Будьте обережні: отруйний «павук-оса» все частіше зустрічається на Житомирщині

Дата: 12.08.2021 18:05
Кількість переглядів: 461

Фото без опису

Павук агріопа тигрова поширений у помірному й субтропічному поясах. Раніше його можна було зустріти тільки на півдні України, але у зв’язку з глобальним потеплінням його все частіше бачать і у нас, на Житомирщині.

Це досить великий павук. Його тіло завдовжки до двох сантиметрів (самки), а з ногами – до чотирьох. Не помітити його важко. За смугастим забарвленням нагадує ос, звідки й інші назви «павук-оса», «павук-зебра» тощо.

Агріопа тигрова обирає для побудови ловильної сітки сонячні відкриті місця, де є висока трав’яниста рослинність: луки, лісові галявини, зарості очерету. Павук сидить у заплетеному тонкими нитками центрі павутиння, переднім краєм тіла донизу. Передні та задні ноги попарно зближені з кожного боку, тому павук виглядає як хрест чи літера «Х». У випадку небезпеки стрибає на землю.

Все б нічого, але агріопа вважається отруйним павуком, його згадують як одного із трьох отруйних павуків України поряд з тарантулом та каракуртом. Щоправда, його отрута для людини не смертельна. Як стверджують очевидці та постраждалі, укус може бути дуже болючим (як укус оси) і при цьому біль триває досить довго (до трьох днів). На місці укусу може утворюватись нарив через дію отрути. Справжню небезпеку укуси павука становлять тільки для людей, у яких є алергія на укуси комах.

Цей красивий павук не агресивний, але зайвий раз його тривожити не варто, особливо, коли він знаходиться на полюванні на павутинні. Тож будьте уважні і обережні.

Джерело: http://zhytomyr-rda.gov.ua/budte-oberezhni-otrujnyj-pavuk-osa-vse-chastishe-zustrichaietsia-na-zhytomyrshchyni/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь