A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

З 1 жовтня в Україні запрацює система автоматичного нарахування штрафів за порушення норм габаритно-вагового контролю

Дата: 27.08.2021 12:33
Кількість переглядів: 220

Це передбачено Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю», який набере чинності з 01 жовтня 2021 року.

Так, підвищено відповідальність автомобільних перевізників за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм.

Також Законом закріплено можливість фіксації порушень, пов’язаних з відсутністю документів (дозволів) щодо узгодження умов та режимів перевезення в разі перевищення вагових або габаритних обмежень чи документу про внесення плати за проїзд великовагових (великогабаритних) транспортних засобів, в автоматичному режимі, та повноваження центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті щодо стягнення у судовому порядку плати за проїзд автомобільними дорогами транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні, під час здійснення габаритно-вагового контролю.

Законодавчим актом встановлено, що автомобільні перевізники, їх уповноважені особи (водії), автомобільні самозайняті перевізники, суб’єкти господарювання, які надають автостанційні послуги, мають право фіксувати процес проведення планової, позапланової або рейдової перевірки (перевірки на дорозі) засобами фото- і відеотехніки, не перешкоджаючи проведенню таких перевірок.

Порядок проведення рейдових перевірок (перевірок на дорозі) та порядок здійснення габаритно-вагового контролю визначаються Кабінетом Міністрів України.

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті, для виконання покладених на нього завдань та функцій, має право отримувати інформацію з державних електронних інформаційних ресурсів, у тому числі з реєстру товарно-транспортних накладних.

Законом встановлено адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, зафіксовані за допомогою засобів фото і кінозйомки, відеозапису, в тому числі зафіксовані в автоматичному режимі.

За інформацією Департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА, наразі на Житомирщині працює два стаціонарних майданчика для зважування вантажівок – на 158 км автодороги М-21 Виступовичі-Житомир-Могилів-Подільський та на автомобільній дорозі М-06 Київ – Львів – Чоп.

Довідково. Верховна Рада України 03 червня ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт № 3742 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю», який запроваджує штрафи за порушення норм габаритно-вагового контролю.

Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування. Крім пункту 2 розділу “Перехідні положення”, який  встановлює обов’язок КМУ привести постанови, накази і розпорядження у відповідність до нового закону, який набирає чинності з дня його опублікування.

Опублікування Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю» від 03.06.2021 р. №1534-IX відбулося 01.07.2021 р. у «Голосі України» №121. Також відповідні зміни внесено до законів України «Про автомобільний транспорт», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та «Про судовий збір».

Джерело: https://oda.zht.gov.ua/news/z-1-zhovtnya-v-ukrayini-zapratsyuye-systema-avtomatychnogo-narahuvannya-shtrafiv-za-porushennya-norm-gabarytno-vagovogo-kontrolyu/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь