A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

Помер Герой України з Житомира, який 7 років тому ціною власного здоров’я врятував цілу колону армійців

Дата: 29.08.2021 18:34
Кількість переглядів: 244

29 серпня помер Герой України, воїн Сил спеціальних операцій ЗС України Олександр Петраківський, який був родом з Житомира.

Пре смерть Героя повідомляють на Facebook-сторінці Командування Сил спеціальних операцій ЗС України.

У Силах спеціальних операцій згадують, як влітку 2014 року Олександр Петраківський ціною власного здоров’я врятував цілу колону армійців під Луганськом.

«20 липня 2014 року його загін дав бій бойовикам, а заразом і можливість цілій колоні українських вояків пройти без втрат. Потрібно було забезпечити проходження колони техніки Збройних Сил та сил 24-го окремого штурмового батальйону “Айдар” до аеропорту Луганська. Вороги обстріляли позиції українських військовослужбовців з мінометів. У бою один з бійців загубив шолом. Побачивши це, капітан Олександр Петраківський віддав підлеглому свій кевларовий шолом, чим врятував йому життя. Після бою солдат виявив на шоломі сім вм’ятин від осколків і тихо сказав: “Якби не командирський шолом, то не залишився б живий…”. Між тим, за кілька хвилин після того, як офіцер віддав свій шолом розвіднику, йому в голову влучив осколок міни», – розповідають про Олександра.

Попри важке поранення, офіцер виносив з-під обстрілу поранених бійців і продовжував керувати підрозділом. Колона скористалась боєм і без втрат прорвалася крізь засідку ворога.

Після поранення в голову Олександр впав у кому. Але завдяки діям лікарів згодом став на ноги. За сім років чоловік пережив десятки важких операцій, складну і тривалу реабілітацію.

Скріншот Facebook-допису Командування Сил спеціальних операцій ЗС України

Зазначимо, що в червні цього року Олександру Петраківському виповнилося 33 роки.

Нагадаємо, капітан (а згодом – майор) 8 полку спецпризначення міста Хмельницького, житомирянин Олександр Петраківський улітку 2014 року отримав осколкове поранення голови. Після того переніс декілька операцій і два мікроінсульти. 4 грудня 2014 року Петро Порошенко присвоїв Олександру Петраківському звання Героя України. За дорученням Президента України, вранці 20 червня 2016 року до Польщі відбула міжвідомча комісія у складі медичних фахівців Міністерства оборони та Міністерства охорони здоров’я, щоб обстежити пораненого майора Олександра Петраківського. 17 листопада 2016 року Олександр Петраківський спеціальним бортом з України вилетів на лікування до США.

Житомир.info


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь