A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

Віктор Градівський долучився до наради Мінсоцполітики щодо створення сімей патронатних вихователів

Дата: 02.09.2021 18:31
Кількість переглядів: 312

Фото без опису

Сьогодні заступник голови Житомирської облдержадміністрації Віктор Градівський взяв участь у селекторній нараді Міністерства соціальної політики України з метою обговорення порядку створення сімей патронатних вихователів, влаштування до них дітей та розвитку послуги патронату над дитиною.

Нарада пройшла під головуванням генерального директора Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей Міністерства соціальної політики України Руслана Колбаси за участі начальників служб у справах дітей, центрів соціальних служб обласних державних адміністрацій, представників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення та інших, дотичних до даного питання.

На нараді було обговорено порядок створення та діяльність сім’ї патронатного вихователя, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя, порядок виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя та оплати послуг патронату над дитиною.

«Наразі Міністерство соціальної політики працює над спрощенням системи патронатного виховання, зокрема процедури створення патронатних сімей і запровадження дієвого механізму контролю за умовами перебування дітей у сім’ї патронатного вихователя»,  – зазначив Руслан Колбаса.

З 2016 року в Україні, окрім існуючих форм сімейного виховання таких як усиновлення, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу, з’явилася нова форма – патронат над дитиною.

Патронат над дитиною передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя, який на професійній основі здійснює свої обов’язки.

Наразі в Україні нараховується 220 сімей патронатного вихователя, у 2017 році їх було всього 87.

У Житомирській області створено 8 сімей патронатного вихователя.

Довідково. Патронат над дитиною здійснюється тимчасово на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

Патронатним вихователем не може бути особа, зазначена в статті 212 Сімейного кодексу України.

У патронатну сім’ю може бути влаштована покинута/знайдена дитина; діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі; діти, чиї батьки пропали безвісті; діти з сімей, в яких існувала загроза життю чи здоров’ю; діти за заявою батьків у зв’язку зі складними життєвими обставинами. Можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї.

Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини і не повинен перевищувати 3 місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.

Розмір грошового забезпечення становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (станом на 01.01.2021 р. – 10 945 грн оплата здійснюється за кожен день перебування дитини в сім’ї).

На дітей, влаштованих у сім’ю виплачується соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей віком до 6 років (станом на 01.01.2021 р–4 802 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 5 987 грн).

Джерело: https://oda.zht.gov.ua/news/viktor-gradivskyj-doluchyvsya-do-narady-minsotspolityky-shhodo-stvorennya-simej-patronatnyh-vyhovateliv/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь