A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

У Житомирі розпочав роботу перший обласний Центр інклюзивної професійної освіти, – Віталій Бунечко.

Дата: 09.09.2021 17:03
Кількість переглядів: 400

Фото без опису

Сьогодні, 09 вересня, голова Житомирської облдержадміністрації Віталій Бунечко та голова обласної ради Володимир Федоренко взяли участь у відкритті обласного Центру інклюзивної професійної освіти на базі Житомирського професійного ліцею Житомирської обласної ради. До заходу також долучилися заступник голови облдержадміністрації Юрій Оханський та представники Управління освіти і науки ОДА.

«Можливість інклюзивного навчання для дітей з особливими освітніми потребами не лише в школі, а й на рівні професійно-технічної освіти – це дуже важливий крок для опанування обраної професії та повноцінного життя у майбутньому. А для їх однолітків та суспільства в цілому – це, передусім, формування суспільної поваги до розмаїття та унікальності кожного учня, що, у свою чергу, забезпечує ліпшу якість освіти для всіх дітей», – сказав Віталій Бунечко.

Центр, відкритий у Житомирі, є одним з перших в Україні. Він відповідає вимогам доступності рівня професійно-технічної освіти для дітей, які потребують інклюзивного навчання та повністю реалізує право дітей на професійну освіту.

Голова Житомирської ОДА подякував Заступнику Міністра освіти і науки України Вірі Роговій за ініціативу та підтримку цього проєкту. Всього на його реалізацію витрачено майже півмільйона гривень. У центрі працює єдиний ліцензований медичний кабінет, реабілітаційна частина та ресурсні й сенсорні кімнати.

Як поінформувала в.о. директора Житомирського професійного ліцею Житомирської обласної ради Олена Дерев’янко, станом на 01 вересня поточного року у закладі навчається 279 учнів, у тому числі – 85 здобувачів освіти з особливими освітніми потребами. В ліцеї створено 6 інклюзивних груп з кількістю 27 осіб.

Метою Центру інклюзивної професійної освіти є допомога у реалізації права здобувачів освіти з особливими освітніми потребами на забезпечення рівного доступу до здобуття якісної професійної (професійно-технічної) освіти з урахуванням їх потреб й можливостей та підвищення ступеню участі здобувачів освіти у освітньому процесі і позанавчальних заходах й одночасне зниження рівня їх ізольованості.

«Сьогодні ми ставимо собі за мету закріпити статус найбільш динамічного та безбар’рного освітнього закладу для дітей з особливими освітніми потребами», – сказала Олена Дерев’янко.

Голова Житомирської ОДА наголосив, що створений Центр реалізує право дітей з особливими освітніми потребами на професійну освіту та один з перших в Україні відповідає вимогам доступності рівня професійно (професійно-технічної) освіти для дітей, які потребують інклюзивного навчання.

«Безсумнівно, у справді інклюзивному середовищі кожна дитина, у тому числі діти з особливими освітніми потребами, почуває себе безпечно та має відчуття приналежності до колективу. Саме в закладах професійно-технічної освіти кожна людина може показати свою індивідуальність», – зазначив Віталій Бунечко.

Довідково. За 51рік навчальний заклад випустив більше 17 тисяч учнів. У Ліцеї працює 40 педагогічних працівників.

Ліцей здійснює підготовку з 7 інтегрованих робітничих професій:

  • «Електромеханік з ремонту та обслуговування лічильно-обчислювальних машин»;
  • «Оператор комп’ютерного набору»;
  • «Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення»;
  • «Слюсар-електрик з ремонту електроустаткування. Електромеханік з ремонту та обслуговування лічильно-обчислювальних машин»;
  • «Взуттьовик з індивідуального пошиття взуття. Взуттьовик з пошиття ортопедичного взуття»;
  • «Кухар. Кондитер»;
  • «Офісний службовець (бухгалтерія)»;
  • «Соціальний робітник».

Для забезпечення освітнього процесу в ліцеї функціонують 29 кабінетів, 10 лабораторій, 9 виробничих майстерень, оснащених відповідним обладнанням та технічними засобами згідно з вимогами програм. У навчальних цілях використовується п’ять комп’ютерних класів, лабораторія офісної техніки, Internet-кабінет, веблабораторія, в яких розміщено 109 комп’ютерів. Всі комп’ютери об’єднані в локальну мережу, підключені до Internet. Ліцей забезпечено власними житлово-побутовими та спортивно-оздоровчими спорудами та відділами.

Джерело: https://oda.zht.gov.ua/news/u-zhytomyri-rozpochav-robotu-pershyj-oblasnyj-tsentr-inklyuzyvnoyi-profesijnoyi-osvity-vitalij-bunechka-fotoreportazh/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь