Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

А ЩО ТАМ У РОТІ РОБИТЬСЯ?..

Дата: 20.03.2023 11:39
Кількість переглядів: 102

20 березня відзначається Всесвітній день здоров’я ротової порожнини. Його було започатковано у 2007 році. Мета цього дня  - підвищення інформованості широкої громадськості в питаннях гігієни порожнини рота, а також розширення наукової бази з вивчення впливу захворювань порожнини рота на загальний стан здоров’я і розробка ефективних методів профілактики.

 

Цифри і факти

 Згідно з оцінками, на захворювання порожнини рота страждає майже 3,5 мільярда людей.

 За оцінками, карієс постійних зубів мають 2 мільярди людей у світі,  а 514 мільйонів дітей мають карієс змінних зубів.

 Щороку в Україні від раку ротової порожнини помирають 1500-1600 осіб.

 У 2022 році Всесвітня асамблея охорони здоров'я (ВООЗ) ухвалила Глобальну стратегію з охорони здоров'я ротової порожнини, концепція якої полягає в тому, щоб до 2030 року забезпечити загальне охоплення людей і громад послугами охорони здоров'я з охорони здоров'я порожнини рота.

 Багато захворювань безпосередньо пов’язані зі здоров’ям порожнини рота. Серед них - група серцево-судинних захворювань, остеопороз і діабет.

 

Фактори ризику для ротової порожнини

  Нездорова їжа — із високим вмістом цукру.

Споживання цукру активує бактерії в роті, які перетворюють цукор на кислоти, що починають розчиняти зубну емаль. Загроза карієсу зростає, якщо ви вживаєте цукор більше чотирьох разів на день або коли споживаєте понад 50 г (приблизно 12 чайних ложок) на день.

Куріння або жування тютюну.

Куріння підвищує ризик захворювання ясен і раку ротової порожнини, а також змінює колір зубів, зумовлює неприємний запах із рота, передчасну втрату зубів, утрату смаку та нюху.

 Зловживання алкоголем.

Вживання алкоголю є головним фактором ризику появи раку ротової порожнини, гортані, глотки та стравоходу. Алкоголь може діяти як подразник, особливо в роті й горлі. Якщо пошкоджені алкоголем клітини спробують відновитися, це може призвести до змін у ДНК - а це  потенційний крок до раку ротової порожнини. Крім того, в алкогольних напоях часто підвищено кислотність і вміст цукру, що збільшує ризик карієсу.

 Недостатня гігієна порожнини рота.

Поганий догляд за зубами призводить до накопичення в роті бактерій, утворення бактеріальної плівки на зубах, унаслідок чого виникають карієс, гінгівіт, пародонтоз. Карієс може зумовлювати дискомфорт, біль, неприємний запах із рота і врешті-решт призвести до соціальної ізоляції людини. Невилікована інфекція ясен може призвести до втрати зубів, підвищити ризик діабету або захворювань серця.

 

Найпоширеніші захворювання порожнини рота

зубний карієс; 

хвороби пародонту (ясен); 

онкологічні захворювання порожнини рота;

внутрішньо-ротові прояви ВІЛ-інфекції; 

травми порожнини рота і зубів; 

розщеплення губи та піднебіння.

 

Профілактика хвороб порожнини рота

 Зуби бажано чистити щоразу після вживання їжі.  Але це не завжди можливо - тому можна скористатися водою.

 Обов’язкове чищення зубів - двічі на день:   вранці та перед сном.

 Зубна щітка видаляє не всю їжу, що залишилася, і для позбавлення від її залишків в інших місцях використовується нитка. Вона видаляє їжу з внутрішньої сторони зубів і з проміжків між ними.

 Доглядати слід  не тільки за поверхнею зубів, а й за проміжками між зубами.

Варто використовувати спеціальний ополіскувач для видалення мікробів, що залишилися. Деякі різновиди ополіскувачів покликані зміцнювати ясна.

Двічі на рік слід відвідувати стоматолога.  За наявності будь-яких тривожних симптомів звертатися до нього негайно -- адже хвороба може негативно позначитися на роботі всього організму.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 

 

 Ротова порожнина.jpg


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь