Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

ЯК ЗБЕРЕГТИ ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я ПІД ЧАС ВІЙНИ?

Дата: 01.11.2023 10:15
Кількість переглядів: 80

31 жовтня у світі відзначається неофіційний День збільшення психічних сил. В умовах нинішньої війни міцний стан  психіки є запорукою гарного стану здоров’я загалом. Адже в умовах стресі (яким є для усіх нас війна) психіка піддається багатьом небезпекам. Як насідок -- людина може отримати загострення хронічних хвороб, нові хвороби або навіть розпад особистості та абсолютно незворотні проблеми зі здоров’ям.

Аби зберегти та не розтратити психічну гармонію – варто дотримуватися нескладних правил у щоденному режимі дня.

  1. Тривалість сну.

Науковці кажуть, що 4-5 годин глибокого сну і 2-3 години неглибокого потрібні організму щодня. Якщо людина дотримується такого режиму, то кілька місяців вона може жити без якихось відхилень та негараздів зі здоров'ям. Отже, треба старатись, щоби ваш сон тривав 7-9 годин на добу.

  1. Якість сну.

Обов'язково потрібно спати на горизонтальній рівній поверхні і в теплі. В холодних приміщеннях, бомбосховищах, тощо потрібно класти на постіль грілки або звичайні пластикові пляшки з теплою водою. Якщо є можливість -- подбайте про рівну поверхню вашого ліжка, тому що під час сну сидячи або напівсидячи хребет і все тіло отримує додаткове навантаження, і організм не відпочиває повноцінно.

  1. Заспокійливі ліки.

Якщо є порушення сну і людина не може спати, треба обов'язково приймати заспокійливі препарати. В іншому разі негаразди з психічним і фізичним здоров'ям почнуться вже через 1-2 місяці. Можна починати з того, щоб пити заспокійливі природного походження.  Обов’язково проконсультуйтесь з лікарем, які ліки підходять саме вам, якщо ви вживаєте інші препарати.

  1. Обмеження деяких продуктів.

Необхідно обмежити вживання кави, чорного і зеленого чаю, адже вони збуджують симпатичну нервову систему, що лише посилює токсичну дію стресу. Варто обмежити споживання алкоголю. Адже, незважаючи на свою седативну (заспокійливу) дію, він є депресантом. Люди, які часто випивають, з часом стають депресивними, бачать свій теперішній і майбутній час в негативних тонах, у них зростає дратівливість. Отже, “лікуватися” алкоголем і знімати стрес -- це прямий шлях до депресії, не кажучи вже про ризик отримати алкогольну залежність.

  1. Режим харчування.

В стресових умовах важливо слідкувати за харчуванням -- воно має бути максимально регулярним. Адже люди під час стресу часто забувають про те, що потрібно поїсти, і не відчувають апетиту або навіть голоду. Тому, якщо це можливо, обов'язково забезпечте себе регулярним харчуванням 3-4 рази на день. Харчуватись краще за звичним режимом, тобто -- в приблизно один і той самий час, як ви це робили раніше. 

  1. Тепла їжа.

Якщо людина знаходиться в неопалюваному приміщенні або не може готувати їжу через відсутність газу, тоді треба пити гарячу воду чи легкий чай. Адже наш організм дуже сильно виснажується, втрачає імунітет і сили, якщо немає теплої їжі.

  1. Інформаційний контроль.

Під час війни необхідний контроль за думками і споживанням інформації. При тривалому перенасиченні негативною інформацією в нашому тілі стресових гормонів стає так багато, що організм починає руйнуватись. Тому варто  обмежити цілодобове читання і обговорення новин про війну, перегляди пабліків з шокуючою інформацією тощо.

  1. Емоційний контроль.

При надмірному навантаженні на нашу психіку та емоції  необхідно здійснювати певний контроль за самопочуттям. По-перше, потрібно звернути увагу, які саме емоції і як часто ви переживаєте. Адже при деяких ознаках необхідно буде звернутись до спеціаліста, щоби не отримати значущі небезпечні розладі на кшталт ПТСР або психічних захворювань. По-друге,важливо обмежити підживлення своїх негативних емоцій.  Наприклад, якщо ви переживаєте неймовірну паніку або розпач, коли читаєте новини про війну -- життєво необхідно припинити читати їх часто.

 Бережіть себе!

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь