A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

БУЛІНГ

Дата: 18.12.2023 12:57
Кількість переглядів: 88

ЩО ЦЕ ТАКЕ: свідома агресивна поведінка однієї дитини (групи підлітків/вчителів) стосовно іншої, що супроводжується регулярним фізичним та/або психологічним тиском.

Причиною агресії, як правило, стає «інакшість» дитини, яку булять, а саме: зовнішність, національність, відмінність від більшості в соціальній поведінці, успіхи/невдачі в навчанні, сексуальна орієнтація, матеріальне становище тощо.

До гендерно обумовлених причин булінгу відносять цькування дівчат за ранній/пізній фізичний розвиток, міцну чи занадто худорляву статуру. Хлопці також можуть зазнавати насилля з боку однолітків за те, що виглядають (на думку агресорів) надто «по-дівочому», що засуджується суспільством та вважається «принизливим».

ЯК ВИЗНАЧИТИ: частіше за все булінг супроводжується реальним фізичним або психологічним насильством: жертву можуть висміювати, залякувати, бити, штовхати, поширювати плітки щодо неї, оприлюднювати її особисту інформацію, вилучати з кола спілкування, ігнорувати тощо.

ЧОМУ ВАЖЛИВО ГОВОРИТИ: навіть одиничний випадок булінгу залишає глибокий емоційний слід у психіці дітей та підлітків. Особливість цього типу насильства в тому, що воно негативно впливає на всіх учасників (жертв, агресорів та спостерігачів) і має деструктивні наслідки в їх майбутньому житті. Жертви булінгу (особливо дівчата) перестають відчувати себе в безпеці, втрачають повагу до себе та інтерес до навчання.

Булінг провокує тривожні й депресивні розлади, пригнічує імунітет, може призводити до розладів харчової поведінки (анорексія, булімія) і виникнення суїцидальних думок.

ЩО РОБИТИ: дати відчути дитині, що ви поруч, готові підтримати та допомогти, вислухати й захистити.

🔘 Звернутися до адміністрації навчального закладу та спробувати врегулювати з ними цю ситуацію. Наступний крок — звернення до шкільних офіцерів поліції, що закріплені за цим закладом.

🔘 Якщо дитині потрібна психологічна допомога - обов'язково звернутися до професійного психолога/ні.

🔘 Також ви можете зателефонувати на одну з гарячих ліній: - гаряча лінія постійної інформаційної кампанії #СтопБуллінг для дітей та їх батьків (0800213103); - національна дитяча гаряча лінія при Міжнародному жіночому правозахисному центрі Ла Страда-Україна (0800500225 - зі стаціонарного телефону та 116 111 - з мобільного); - гаряча лінія Міністерства освіти України, середня та дошкільна освіта (044–481–47–69)

19 січня 2019 р., в Україні набув чинності Закон № 2657–VIII про протидію булінгу (цькуванню). Відповідно до нього передбачені штрафи для агресорів або їх батьків/опікунів, а також для керівників освітніх закладів, якщо вони не повідомляють до Нацполіції про факти булінгу.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь