A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

ВІТАМІНИ НАВКОЛО НАС: ВСЕ ПРО ГАРБУЗОВЕ НАСІННЯ

Дата: 09.02.2024 12:03
Кількість переглядів: 85

Фото без опису

Насіння гарбуза надзвичайно корисне для здоров’я. У ньому міститься практично вся таблиця Менделєєва: цинк і кальцій, калій і селен, магній і натрій, залізо і марганець, фосфор. Крім того, до складу насіння входять вітаміни групи В, А, Е, С, К, Д, різні кислоти.

 

Яке насіння гарбуза кориснішесире чи смажене

При високотемпературній обробці в насінні гарбуза руйнується левова частка корисних речовин, які до того ж стають шкідливими для організму. Так, при температурі, що перевищує позначку в 90 ° C, з насіння випаровуються ефірні олії, запускається окисний процес, що супроводжується утворенням вільних радикалівтоксичних речовин, які отруюють наш організм. Тож корисне для організму виключно сире очищене насіння гарбуза.

 

Скільки гарбузового насіння корисно з’їдати в день? 

Відповідь на це питання неоднозначна. Якщо Ви не маєте проблем із зайвою вагою і не схильні до повноти, сміливо можете з’їдати до 100 г сирого насіння гарбуза в день. Якщо Ви стежите за фігурою, дієтологи рекомендують обмежити вживання даного продукту до 30 – 60 г на добу.

 

Чи допомагає насіння гарбуза схуднути

Насіння гарбузадуже калорійний продукт, в 100 г якого міститься: білків ≈ 25 г; жирів ≈ 46 г;5 вуглеводів ≈ 5 г; калорій ≈ 560 ккал.

З огляду на калорійність гарбузового насіння, дієтологи рекомендують при його вживанні дотримуватися норми в 20 – 30 г, особливо якщо Ви схильні до набору зайвої ваги або активно з нею боретеся. Якщо менше склянки гарбузового насіння за один прийом ви не їсте, то “відпрацьовуватизайві калорії доведеться в спортзалі.

У той же час не можна не відзначити і користь гарбузового насіння для схуднення. Насіння гарбуза містить велику кількість клітковини, що очищує кишечник, нормалізує стілець і прискорює метаболізмщо, в свою чергу сприяє більш інтенсивному жироспалюванню.

Якщо Ваша мета – схуднути, але при цьому зберегти м’язову масу - допоможе гарбузове насіння, багате рослинним білком.

Не можете побороти тягу до солодкого і звести до мінімуму кількість перекусів? І знову на допомогу прийде насіння гарбуза, яке довго засвоюється і має низький глікемічний індекс, завдяки чому не виникає різких стрибків цукру в крові і зменшується бажання поласувати смачним тістечком.

 

Яка користь від щоденного вживання насіння гарбуза

1. Покращиться настрій

Амінокислота триптофан підвищує вироблення гормону задоволеннясеротоніну, завдяки чому поліпшується емоційний фон, легше переносяться стреси. Ближче до ночі серотонін перетворюється в мелатонін, який регулює фази сну і неспання, бореться з безсонням, допомагає виспатися.

Але і це далеко не всі корисні властивості насіння гарбуза. Включаючи цей продукт у щоденний раціон Ви поліпшите когнітивні функції, зміцните пам’ять, знизите стомлюваність, поліпшите в цілому функціонування головного мозку.

 

2. Зміцниться імунітет

Хочете забути про застуду, нежить та кашель? Включіть в свій щоденний раціон гарбузове насіння, що містить цинк – мікроелемент, що є природним імуномодулятором, необхідним для повноцінної роботи вилочкової залози. Саме цей орган виробляє Т-лімфоцити, які нейтралізують бактерії і віруси. Важлива і роль селену в зміцненні імунітету, оскільки даний мікроелемент бере активну участь у виробленні еритроцитів.

 

3. Нормалізується стілець

В насінні гарбуза міститься досить велика кількість клітковини, що абсорбує і виводить продукти розпаду метаболітів, що регулює вироблення харчових ферментів і поліпшує обмінні процеси. Ви забудете про закрепи, шлункові спазми і підвищене газоутворення, якщо кожен день будете з’їдати близько 60 – 100 г насіння гарбуза.

 

4. Зменшаться набряки

Порушення сольового обміну, захворювання нирок, печінки і серця можуть стати причиною набряклості кінцівок і обличчя. Насіння гарбуза володіють м’яким діуретичним (сечогінним) ефектом, забезпечують організм калієм, кальцієм і магнієм, які входять до їхнього складу. Щоденне вживання гарбузового насіння допоможе не тільки зменшити набряки, але і знизить ризик утворення оксалату кальцію в сечі, тим самим попередивши розвиток сечокам’яної хвороби.

 

5. Нормалізується тиск

Регулярне вживання насіння гарбуза знижує кров’яний тиск і зміцнює стінки артерій, а все завдяки фолієвої і лінолевої кислот. Магній і калій регулюють роботу серцевого м’яза, а залізо підвищує гемоглобін, знижуючи ризик розвитку анемії. Поліненасичені жирні кислоти нормалізують кровообіг, перешкоджають утворенню холестеринових бляшок у судинах, тим самим попереджаючи розвиток тромбів.

 

6. Зміцняться кістки

Цинк і фосфор відповідають за зміцнення кісткової тканини, перешкоджають розвитку остеопорозу і артриту. Якщо ж проблеми з кістково-м’язовим апаратом вже розвинулися, щоденне вживання насіння гарбуза в поєднанні з медикаментозною терапією допоможе зменшити запалення і прояв больового синдрому на ранніх стадіях захворювання.

 

7. Зменшиться прояв простатиту

Завдяки вираженим протизапальним властивостям цинку очищене сире насіння гарбуза сприяє зменшенню запалення, локалізованого в передміхуровій залозі. Вживати насіння рекомендується також для профілактики простатиту і підтримки статевої функції у чоловіків.

 

8. Покращиться стан шкіри, волосся і нігтів

Багатий склад насіння гарбуза, до складу якого входять цинк, вітаміни А, Е, С і жирні кислоти, допомагає зберегти шкіру пружною і еластичною, попереджає передчасну появу зморшок, оновлює клітини епідермісу. До речі, саме цинк, згідно з висновком Американської академії дерматологів, вкрай важливий для лікування і профілактики вугрового висипу. Якщо кожен день Ви будете з’їдати по жмені насіння, вже через місяць Ви побачите посилення росту волосся і його потовщення, нігті стануть міцнішими і перестануть розшаровуватися, зменшиться кількість вугрових висипань.

 

9. Знижується ризик розвитку раку молочної залози

Згідно з результатами дослідження, опублікованого в медичному журналіNutrition and Cancer”, вживання продуктів, до складу яких входять фітоестрогени, зменшує ризик розвитку раку молочної залози. Крім того, фітоестрогени, які у великій кількості присутні в насінні гарбуза, сприяють збереженню молодості жіночого організму, оскільки діють подібно жіночим статевим гормонам (естрогенам), вироблення яких з віком скорочується.

 

10. Нормалізується вміст цукру в крові

Вживаючи 30 – 60 г гарбузового насіння в день, Ви нормалізуете вміст цукру в крові. А все завдяки магнію, що міститься в насінні гарбуза. Брак саме цього макроелементу спостерігається у 40% пацієнтів з діагнозомцукровий діабет”. А оскільки в процесі переробки цукру витрачається близько 98% магнію, його необхідно щодня поповнювати ззовні. В іншому випадку існує високий ризик розвитку серцевих патологій, дегенеративних захворювань, порушення зору, підвищення кров’яного тиску і ожиріння.   Разом з тим на одне лише насіння не варто сподіватися в питаннях профілактики цукрового діабету 2-го типу.

 

11. Нейтралізуються кишкові паразити

Сире гарбузове насіння споконвіку використовуються в боротьбі з кишковими паразитами. А все завдяки амінокислоті кукурбітин, яка знищує паразитарних черв’яків.

 

Однак існує шкода через споживаннягарбузового насіння

Надмірне захоплення гарбузовим насінням загрожує наступними наслідками:

  • - розладом травлення (частішезбільшенням закрепів);

  • - підвищеним газоутворенням;

  • - збоєм у функціонуванні нервової системи;

  • - алергічними реакціями (аж до анафілактичного шоку);

  • - набором ваги.

 

Протипоказання до вживання насіння гарбуза

Даний продукт протипоказаний при: індивідуальній непереносимості, підвищеній кислотності шлунку, гастриті і виразковій хворобі в стадії загостреннякаменях у нирках і печінці, оскільки насіння гарбуза володіє вираженою жовчогінною дією.

У всіх інших випадках сире гарбузове насіння, яке можна додавати в салати і соуси, збагатить Ваш раціон вітамінами і мінералами.

 

Будьте здорові!

 

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь