A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

РАК ШЛУНКА: СИМПТОМИ, ФАКТОРИ РИЗИКУ, ПРОФІЛАКТИКА

Дата: 19.02.2024 13:51
Кількість переглядів: 105

Рак шлунка – це злоякісне новоутворення, яке може розвинутися в будь-якій частині шлунка і поширитися на лімфатичні вузли та інші органи.

Більшість пухлин шлунка – це аденокарцинома. Інші гістологічні типи раку шлунка включають лімфому, лейоміосаркому, нейроендокринні пухлини і плоскоклітинну карциному, GIST (гастро-інтестинальні пухлини), але вони зустрічаються рідко.

 

До найпоширеніших симптомів раку шлунка належать:  утруднене ковтання (дисфагія), біль або печіння під час ковтання,  незрозуміла втрата ваги,  біль у животі, нетравлення шлунка (диспепсія), швидке насичення після їжі в невеликих кількостях, нудота, аж до блювоти, тривала втрата апетиту, чорний кал, постійна і прогресуюча втома через низький рівень еритроцитів (анемія), відраза до м’ясної їжі.

 

Факторами ризику раку шлунка є:

1. Зараження бактеріями Helicobacter pylori.

2. Дієта з високим вмістом солоної та копченої їжі.

3. Дієта з низьким вмістом фруктів та овочів.

4. Вживання алкоголю.

5. Куріння.

6. Зараження вірусом Епштейна-Барр.

7. Вік старший за 50 років.

8. Наявність родичів  хворих на рак шлунка.

 

Скринінг призначений для проведення дослідження в широкій групі людей (або популяції в цілому), які мають підвищений ризик виникнення пухлини. У більшості країн не практикується скринінг населення на виявлення раку шлунка через відсутність простих і дешевих методів обстеження та специфічних маркерів.

 

В Японії, де рак шлунка продовжує очолювати список злоякісних новоутворень, що є причиною смерті населення, розроблено два методи скринінгу, а саме:

1. Особам, старшим за 50 років, проводять гастроскопію з подальшим наглядом за тими, у кого знайдено шлункову  патологію.

2. Особам із підвищеним ризиком раку шлунка проводиться двоконтрастна  рентгенографія шлунка.

 

Фактором  ризику раку шлунку є інфікування  бактеріями Helicobacter pylori. Для виявлення хелікобактерної інфекції на сьогодні використовується кілька способів:

1.Тест на наявність антитіл в крові. Аналіз крові показує, утворилися в організмі антитіла до бактерій Helicobacter pylori - їх наявність означає присутність збудника і, відповідно, ризики для здоров`я.

2. Дихальний тест, який заснований на біохімічному методі визначення наявності в організмі хелікобактер по уреатній активності бактерії.

3. Фекальний тест. Антиген, присутній у фекаліях, також вказує на присутність хелікобактерної інфекції, дозволяє оцінити ефективність лікування, спрямовану на усунення Helicobacter pylori або підтвердити попередньо поставлений діагноз.

   Слід ще раз підкреслити, що єдиним критерієм ефективності скринінгових програм є зниження смертності від цього захворювання, а не виявлення більшої кількості цієї патології .

 

Можливо знизити ризик розвитку раку шлунка, виконуючи такі дії:

Обмежити кількість алкоголю.

Не курити.

Уникати вживання копчених і маринованих продуктів, а також солоного м’яса та риби.

Більше вживати свіжі фрукти й овочі та багато цільнозернових продуктів, таких як цільнозерновий хліб, крупи, макарони та рис.

Підтримуйте здорову вагу тіла.

Будьте здорові та не хворійте!

 

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь