A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

З 1 січня 2018 року набули чинності зміни у правилах дорожнього руху

Дата: 02.01.2018 12:47
Кількість переглядів: 750

З 1 січня стала чинною Постанова Кабінету Міністрів від 10 листопада 2017 року «Про внесення змін до Правил дорожнього руху». Згідно із нею максимально дозволена швидкість руху в межах населених пунктів знизилася з 60 до 50 км/год.

Фото без опису

Утім, як і раніше, залишається пункт 12.8 Правил дорожнього руху, згідно з яким органи місцевого самоврядування, за погодженням із Нацполіцією, можуть збільшувати або зменшувати швидкість руху на окремих ділянках та встановлювати інші знаки обмежень швидкості. 

Також змінився порядок видачі посвідчень водія. Строк дії водійського посвідчення, отриманого вперше, становитиме два роки. Наступне видаватиметься на 30 років, якщо особа не вчинила три або більше адмінпорушень у сфері безпеки руху. В іншому випадку особа буде змушена повторно складати іспити на знання правил.

Після введення нових правил постає інше питання — яким чином контролювати їхнє дотримання, адже сьогодні в Україні технічно ніхто не вимірює швидкість автомобілів на дорозі. А отже і не може оштрафувати водіїв. Дане питання мало б  вирішити питання введення фото та відеофіксації на дорогах. Міністерство внутрішніх справ записало це в урядовий законопроект, який нині перебуває у комітетах Верховної Ради. А поки даний законопроект очікує розгляду,  Кабмін підготував постанову, якає має унормувати процедуру фіксації порушень на дорогах. Згідно з нею до 11 січня цього року МВС мало б розробити Технічні вимоги до системи автоматичної фіксації.

Тим часом у поліції повідомили, що паралельно розвивають механізм неавтоматичної фіксації правопорушень. Це означає що поліцейські матимуть пристрої для фіксації порушень як під час руху з патрульного авто, так і перебуваючи на посту. І це дозволить виносити постанови порушникам безпосередньо на місці.

Попри різноманітні чутки, штрафи з січня 2018 залишаються поки незмінними, принаймні поки що. Урядовий  законопроект, у якому йдеться про оновлення системи фінансових покарань та посилення адміністративної та кримінальної відповідальності, наразі не ухвалений. Не ухвалено також зміну мінімального люфту перевищення швидкості з 20 до 10 км/год.

Інші ймовірні зміни

  • За перевищення ж швидкості більш ніж на 10 км/год планується передбачити штраф у розмірі 340 гривень. Нині – за 20-кілометрове перевищення водії зобов’язані платити 255 гривень.
  • Збільшення строку накладення адмінстягнення з нинішніх 3 місяців до 1 року. Тобто за порушення ПДР ви зможете отримати «лист щастя» протягом року;
  • Пропонується дозволити поліцейським проводити огляд водіїв із застосуванням «технічних засобів відеозапису» без свідків. Нині це дозволено робити в присутності двох свідків;
  • посилюється жорсткість виконання вимог поліцейських. Зокрема, водії зобов’язані «…перебуваючи у транспортному засобі, покласти руки на кермо, тримаючи їх у полі зору поліцейського, та не виходити з нього без дозволу поліцейського».

Фото без опису

МВС випустило 3 інформаційні брошури, в яких детально описані очікувані зміни. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь